Предложение: Да се намали ДДС за доставката на храна по домовете

В цяла Европа се случва това намаление на данъчните ставки, каза Ричард Алибегов

30.10.2020 | 12:19 Редактор: Юлия Христова

Да се намали на 9 процента данък добавена стойност и за ресторантьорите, които доставят храна по домовете. Предложението е на управляващите и е било договорено след среща с бранша. 

Предложението ще бъде направено още следващата седмица между двете четения на закона за ДДС. Управляващите очакват то да получи пълна подкрепа от всички партии. Мярката ще е валидна до края на 2021 г. По предварителни изчисления тя ще струва на хазната 15 млн. лв.

"Намираме се в сложна ситуация. От месеци изготвяме проекти за намаляване на ДДС за доставки по домовете. Скоро ще се наложи изцяло да работим изцяло по този начин най-вероятно. В цяла Европа се случва това намаление на данъчните ставки“, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Мярка, която е абсолютно в контекста на всички мерки", коментира шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че към момента не се предвижда намаляването на ДДС за други услуги или продукти. Обмисля се обаче и се подготвя и друга кризисна мярка и за други браншове, ако евентуално отново бъдат затворени. Те ще са за работниците, за да запасят те работните си места. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
При повторно затваряне, хората без опит в друг бранш, трудно биха си намерили работа, защото туристическият бранш предлага гъвкаво работно време и не е нужно да имаш технически умения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години