Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Депутатът от ВМРО подчерта, че във всяка европейска държава има адекватен закон в защита на длъжниците

29.10.2020 | 21:53 Редактор: Георги Камарашев

ВМРО внесе в Народното събрание Закона за личния фалит. Идеята на мярката е да избави много хора от капана "вечен длъжник".

Стъпката е от особена важност и предвид настъпващата световна икономическа криза, която вече остави без работа и доходи стотици хиляди българи, смятат от ВМРО. Има ли баланс между интересите на длъжник и кредитор?

"Отговорът е "не". Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес. Когато излезем от правната рамка, можем да видим чисто човешките съдби. Когато един човек тегли кредит, банката му отпуска сума, след няколко години обаче човекът не може да си плаща вноската. Той си губи апартамента. След това остават някакви пари. След процедурата човекът връща определена сума, продава апартамента си, остават му 20-30-40 хил. лева, които трябва да връща цял живот", коментира Александър Сиди от ВМРО в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му идеята на депутатите от ВМРО е била да се опитат да намерят защита за длъжниците. Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че във всеки един момент, в който кредиторът разбере, че по някакъв начин длъжникът го е излъгал, първият може да иска спиране на производството. Тогава длъжникът продължава да дължи определена сума. 

"Самият кредитор е натоварен с това да си търси правата. И двете страни по някакъв начин са защитени. Кредиторите са наясно, че в много случаи хората минават в сивия сектор и не могат да си плащат задълженията. Животите на някои хора буквално са съсипани. Идеята е да спрем възможността кредиторите безкрай да гонят хората. Има хиляди такива примери в страната в момента", заяви народният представител.

Сиди подчерта, че във всяка европейска държава има адекватен закон, който защитава длъжника. 

Той определи Бюджет 2021 като "бюджета на ВМРО". Това, което съпартийците му били казали в първите дни на мандата, сега вече било факт. Сиди подчерта, че в следващия парламент колегите му ще работят за увеличаване на всички пенсии.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен 2
преди 3 години
В такъв случай най -добре да не се дават кредити. Сигнализирай за неуместен коментар