Стаден имунитет срещу Ковид-19 няма, може да се заразиш 4 пъти

Д-р Красимир Симеонов се сблъсква със заразата очи в очи и става пациент

29.10.2020 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

С какво лекуват Ковид-19 в България? Вестник "Труд" публикува Списъкът Х - неофициален протокол за овладяване на симптомите на коронавируса в домашни условия. Рецептата включва общодостъпни медикаменти, както и коктейл от витамини. Какво мислят за Списъка Х общопрактикуващите лекари, както и техни колеги, преборили заразата?

Д-р Красимир Симеонов е специалист по уши, нос и гърло. Практикува в Разград и Шумен. Той е сред най-изложените на риск от заразата лекари. Сблъсква се очи в очи с невидимия враг Ковид-19 и става пациент.

"Болки във врата, главоболие, две денонощия беше непоносимо. След това температура, болки по тялото, отпадналост, високо кръвно", сподели д-р Симеонов.

Развива двустранна пневмония и на 28 септември постъпва в болница. Прекарва 23 дни в инфекциозно отделение. Приема пет антибиотика, но състоянието му  се влошава и дори преминава на кислородолечение.

"Има периоди на малки подобрения, когато почти не се чувстваш болен и след това започват серии от симптоми. Високата температура е много мъчителна, кашлицата се засили. Плазма успяха да осигурят, но нямаше подобрение, защото се появи бактериална инфекция, клебсиела, която засили симптомите с храчки до кръв", допълни лекарят.

Д-р Симеонов има придружаващи заболявания – високо кръвно, чернодробни проблеми. Категоричен е, че стаден имунитет няма, и човек може да се зарази и 4 пъти. 

Признава, че няма общ изработен протокол за лечение, а индивидуални схеми на отделните болници. 

"Като се работи по протокол, тогава нещата са точни, сега чувам плевенска, варненска схема, всеки включва по неща", каза още д-р Симеонов.

Но кой тогава стои зад Списъка Х - неофициалния протокол за домашно лечение, публикуван на първа страница на вестник "Труд". 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Затваряне. Това ще стане накрая, но ще е късно Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 3 години
Щом няма имунитет, за какви ваксини се говори??? Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 1
Нерусата
преди 3 години
Няма протокол! Защо ли!?Ако е Ковид 19, лекуват него, но не ееее ;)Разбира се, винаги можеш да се доразболееш, когато ти падне имунната защита: вируси колко щеш :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
*** - българска работа .... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
Милен Илиев Минков
преди 3 години
Ковит- е, сйгорна- смърт.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
"Признава, че няма общ изработен протокол за лечение, а индивидуални схеми на отделните болници. " - ето това е най-лошото, а наистина трябва да се работи по протокол. Сигнализирай за неуместен коментар