Ето какво да направим, ако сме със съмнения за Ковид-19 в почивен ден

Звъним в Спешна помощ, ако не можем да се свържем с личния лекар и РЗИ

29.10.2020 | 13:47 Редактор: Радостина Димитрова

Хаос в системата за установяване на болни от Ковид-19. Такъв сигнал е подал до здравното министерство кметът на район "Студентски град" Петко Горанов. 

В сутрешния блок на Bulgaria ON AIR той разказа как преди по-малко от седмица, в нощта на събота срещу неделя, се почувствал зле – бил отпаднал, вдигал и смъквал температурата, а впоследствие загубил и обоняние – симптоми, типични за Ковид-19.

И тъй като се намирал на 400 километра от София, още сутринта се прибрал у дома, за да вземе мерки и да се самоизолира. В неделя обаче опитите му да се свърже с личния си лекар и с РЗИ не се увенчали с успех.

Потърсихме за коментар сдружението на общопрактикуващите лекари, за да разберем какво трябва да направи един пациент със съмнения за Ковид-19 в почивен ден, когато няма връзка с личен лекар, нито с РЗИ. Оттам отговориха, че всеки личен лекар трябва да има сключен договор с медицински център, който да поеме неговите пациенти при отсъствието му. Ако и тук удари на камък, пациентът може да се обади на Спешна помощ и да получи насоки за по-нататъшни действия.

"Има недъзи в системата", отбеляза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

А кметът Петко Горанов пита "Има ли пилот в самолета?" в сигнала си до Изпълнителна агенция "Медицински одит". Получава незабавно съобщение от електронната система - становище по сигналът си ще получи до два месеца.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 2 години
Защо няма дежурни Ковид кабинети през почивните дни към болниците или поликлиниките? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Да пази Господ в такъв случай да изкара човек по-леко часовете докато дойде работен ден. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Лични лекари, които имат стотици пациенти ще преглеждат или ще са телефонисти по цял ден? Това е просто безобразие. Сигнализирай за неуместен коментар