Ще научаваме чрез SMS дали сме под карантина

Мярката ще заработи до няколко дни

29.10.2020 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
Ще научаваме чрез SMS дали сме под карантина

Изследвалите се за коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават чрез SMS дали трябва бъдат под карантина. Мярката ще заработи до няколко дни.

Това обяви зам. -министърът на здравеопазването Жени Начева по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

"Всички лаборатории въвеждат телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки да се самоизолират", разясни Начева.

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени.

"Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени", обясни шефът на СРЗИ д-р Илонка Маева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
до 1
преди 3 години
И пиеш витамини с парацетамол. Всичко ще ти излекуват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И какво се случва след това? Седя си вкъщи и гледам Цитиридката 10 дни? Сигнализирай за неуместен коментар