Министър Вълчев настоя: Училищата не трябва да се затварят първи

Не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, посочи той

29.10.2020 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Министър Вълчев настоя: Училищата не трябва да се затварят първи

"Присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията и ефективния образователен процес, има психическа умора", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

Той подчерта, че няма лесни решения, няма и единна формула, която да балансира между това да защитим здравето си и да живеем и учим относително нормално.

Според него училищата не трябва да се затварят първи, а трябва да се действа локално. Ситуацията обаче се усложнява и аргументите му ставали все по-малко валидни.

"Локалният подход е по-добър. Ако може да затворим не 38% от системата, а 18 или 28%, е по-добре. Училищата не трябва да се затварят първи. Най-лесно е да ги затворим и да жертваме правото на образование, защото няма днешна видима икономическа загуба или икономически интереси. Но рискуваме дългосрочните социално-икономически загуби да бъдат големи", обясни министър Вълчев.

По думите му сегашното решение за затваряне на гимназиален етап е разумно и балансирано. В столичната образователна система има най-голям брой карантинирани и брой училища, в които са преминати критичните прагове, отбеляза той.

Четирима учители са починали в последните 20 дни, съобщи министър Вълчев и призова да бъдем отговорни и да помагаме на лекарите да се справят със ситуацията.

15 училища са поискали да преминат на дистанционно обучение, а категорично занималните трябва да останат да функционират, обяви образователният министър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Трябва да се действа според ситуацията, а именно да се избере по-малкото зло Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ееее,
преди 3 години
веднъж да се изкаже на място този човек! Сигнализирай за неуместен коментар