Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маските, много колеги станаха "коронолози"

Tрябва да се възприемат бързите антигенни тестове, посочи той

29.10.2020 | 10:52 Редактор: Ивет Арабова
Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маските, много колеги станаха

"Никой не е много голям специалист в коронавируса, доста колеги станаха "коронолози" и говорят какво ли не. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски. Никой не се е задушил, маските не са приятни за носене, но трябва да мислим за здравето си и това на околните", каза на брифинг в Министерския съвет директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той добави, че ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те предпази с 30 и повече процента.

"Няма нужда да повтарям за 4-те Д-та, но да не се предозира с витамин Д, не трябва постоянно да се стимулира имунната система. Който не издържа, да не гледа постоянно за коронавируса, защото нещата се преекспонират. Това доведе до наслагане в обществото на страх и хората се потискат", отбеляза проф. Кантарджиев.

Директорът на НЦЗПБ подчерта, че в момента случаите са толкова много, че трябва се възприемат бързите антигенни тестове, като разясни, че тестовете се правят от обучен медицински служител - лекар, сестра, фелдшер, санитар.

"Това е първият скрининг за коронавирус, трябва да го има в приемните отделения на всички болници и в Спешна помощ. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. Не бива да разчитаме само на служителите от РЗИ, а и БАБХ. Никой няма маска в автобусите, това е риск. 5 години повтарям за градския транспорт - докато може, винаги отворен прозорец, тъй като с пъти се намалява вероятността да се заразим", посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че антигенните тестове в момента са най-актуални за доказване на коронавируса - ако човек заразява, този антигенен тест хваща.

"В момента имаме бързи антигенни тестове за Спешното отделение, цената на един такъв тест е под 20 лева. Тяхното покриване става от Здравната каса. Този тест е изключително добър за скрининг, ако той е положителен, допълнително правим и PCR тест, който да верифицира на 100%. Това е системата, която работи в "Пирогов", акцентира директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

Проф. Кантарджиев каза, че засега тестовете у нас доказват инфекцията в момента, в който човек може да заразява. В момента се обсъждало и дали тези антигенни тестове да бъдат възприемани като окончателни като PCR теста

"PCR тестът след един ден, а след седмица ще става след 2-3 дни. Много се натовариха лабораториите, хората са уморени, техниката не издържа. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни - това са 38,8%", допълни директорът на НЦЗПБ.

Toй посъветва който носи очила, да не ги сваля на работа, тъй като те също пазят, а заразяването често пъти става чрез очната лигавица.

"Епидемичното разпространение на грипа е декември. Антигенните тестове не са по аптеките, защото при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката. Първите антитела се появяват на десетия ден от клиниката, 40 дена след прекарване на заболяването, ако имаш такива антитела, може да станеш донор на плазма", обясни проф. Кантарджиев.

"Преди седмица в New England Journal of Medicine се заговори за нещо, което през пролетта беше намекнато в публикации от Германия. Германците намекнаха, че хората, които са се заразили на събирания, при близък контакт с много хора, имат много тежка инфекция. Сега излиза статия, в която се казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без клинични прояви на заболяването", каза още специалистът от Националния оперативен щаб.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Трябва да взимаме пример от него- да си носим маските отгоре на главата Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ще си я нося маската - убедихте ме ; Сигнализирай за неуместен коментар