В сила са новите мерки срещу разпространението на коронавируса

Те ще важат поне до 12 ноември

29.10.2020 | 07:02 Редактор: Тодор Петров
В сила са новите мерки срещу разпространението на коронавируса

От днес до 12 ноември влизат в сила новите мерки на държавата срещу разпространението на коронавируса. Според заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, се преустановяват всички присъствени учебни часове в гимназиите и университетите. 

Няма да се провеждат и извънкласни дейности. Спират и присъствените часове в занималните, езиковите и образователни центрове. По време на семинари, изложения и мероприятия от различен характер, ще се допуска присъствието на не повече от 30 души. 

На 30% ще бъдат заети местата в театрите и кината. Същата заетост се допуска и по време на концерти и други сценични прояви. Без публика обаче ще се провеждат всички спортни мероприятия на закрито и на открито. 

За две седмици от днес затварят врати всички дискотеки, барове и нощни заведения в цялата страна. За заведенията за обществено хранене се въвежда ограничението от по шестима души на маса и разстояние от 1,5 метра от облегалките на столовете на две съседни маси. 

Учените от Българската академия на науките подкрепиха предприетите от властите мерки срещу коронавируса. В свое становище те посочват, че това е единствената възможност за ограничаване на инфекцията, тъй като медицинската наука все още не разполага с нейното специфично лечение, нито с истински безвредна и ефикасна ваксина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано мерките помогнат...само че дали ще се спазват Сигнализирай за неуместен коментар