Служители на МВР поискаха по-високи заплати в Бургас и Пловдив

Те предупредиха, че регионалните им протести може да прераснат в национални

27.10.2020 | 21:44 Редактор: Георги Камарашев

Продължават протестите на служители на МВР в цялата страна. Тази вечер към демонстрациите се присъединиха полицаи и пожарникари от Бургас и Пловдив. Исканията им са за по-високи възнаграждения и в техния сектор, който е изключен от останалите на първа линия в борбата с Ковид-19.

На демонстрацията пред Съдебната палата в Бургас се събраха близо 500 души от Бургас, Сливен и Ямбол. Всички те се присъединиха към исканията на колегите им в цялата страна да започнат преговори за увеличение на възнагражденията им от 1 януари догодина.

"Някаква голяма секретност има в това да се обяви има ли в МВР заболели от Ковид-19. Витае някаква огромна секретност. Добре е МВР да излезе с данни от началото на пандемията колко служители са констатирани, колко теста са направени", заяви Дарин Ковачев, член на синдикалния съвет на служителите на МВР.

Пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив синдикатите на служителите от вътрешното министерство подчертаха, че се чувстват обидени и унизени от факта, че заплатите им не бяха увеличени от 1 август с 30%, както на други 34 държавни структури.

"Очакваме ръководството на МВР да започне диалог с експертния потенциал, с който разполага в наше лице, в лицето на своите собствени служители. За да можем да направим полицията по-добре работеща и по-привлекателна за новопостъпващите", каза Доньо Янчев, зам. председател на федерацията в Пловдив.

Ако до края на месеца получат отговор, служителите на МВР и пожарната предупредиха, че регионалните им протести ще прераснат в национални.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК