Болниците у нас на ръба, 14 души от персонала "Александровска" са заразени

Три клиники са затворени в "Пирогов"

27.10.2020 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията Ковид-19 изправи пред сериозно изпитание най-голямата болница за спешна медицина у нас - "Пирогов". Не достигат легла, а сред персонала има голям брой заразени – 61 за последните 48 часа. 

Директорът на болницата проф. Асен Балтов призна, че заразата вече се разпространява дифузно. Два етажа ще бъдат отделени за лечение на болни с Ковид-19, единият от тях ще бъде предназначен за лечение на персонала на болницата. 

В интервю за bTV директорът на "Пирогов" заяви – болницата е на ръба. 

"Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Но когато не можем да функционираме изцяло в чиста среда, ще бъде рисково и за самите пациенти", заяви той.

Три клиники са затворени в "Пирогов". Заети са леглата в Ковид-отделението и в "Александровска" болница. Разкриват се нови. 

"Имаме разкрити 26 легла, допълнително се разкриват още 10, с възможности сме да реагираме към обстановката. От вчера имаме разкрити отново 11 легла, настанени са пациенти. Заради липсата на жива сила, сме въвели Ковид-дистанционна електронна система. Имаме трима пациенти с проследяване на показатели", каза директорът на УМБАЛ - Александровска проф. Борис Богов. 

14 са заразените от персонала в болницата. 

ВМА също изпитва недостиг на лекари и набира доброволци, които искат да подпомогнат екипите в битката им със заразата. В готовност да помогнат незабавно са членовете на асоциацията на студентите медици в България. Имат обаче и известни притеснения. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И? Наиграхте ли се вече господа простаци управляващи?С по 600лв заплати на мед сестра сега викайте да ви помага *** ми Сигнализирай за неуместен коментар