Протест в Силистра срещу преминаването на ТИР-ове

Десетки недоволни граждани затвориха подстъпа към граничния пункт с Румъния за един час

27.10.2020 | 20:05 Редактор: Георги Камарашев

Протест в Силистра срещу преминаването на ТИР-ове през града. Десетки недоволни граждани затвориха подстъпа към граничния пункт с Румъния за един час, с искане да се спре трафика на тежкотоварните автомобили.

От години жителите на крайдунавския град са изложени на денонощен шум, изгорели газове и опасност от произшествия. Хората недоволстват, че от години трафикът от ТИР-ове преминава през три централни булеварда, за да стигне до граничния пункт с Румъния. 

"Никой не може да си отвори прозорците. В нашите блокове не може да се спи спокойно. Замерванията, които направихме тук, са от два до три пъти наднормени, на звука", обясни д-р Недко Белев.

Решение на проблема протестиращите виждат във възстановяването на ферибота Силистра – Кълъраш. Той е затворен от години, въпреки изградената инфраструктура. От скоро румънски бизнесмен е проявил интерес да възстанови линията. Сега се очаква обявяване на обществена поръчка за избор на превозвач от българска страна. 

"Има процедури, които българската страна трябва да извърши, тя ще ги извърши, така че когато всичко е извършено по правилата. Тогава ще започне превоза на товари, съответно процедурата на извеждането на тежкотоварните автомобили по алтернативен маршрут", заяви областният управител на Силистра Ивелин Статев.

А надеждата на силистренци е след като бъде възстановена фериботната линия, трафикът на ТИР-ове в града да бъде забранен.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК