България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьорът Съни Сънински срещна и победи Ковид-19

Битката му с коронавируса започва 10 дни преди да бъде хоспитализиран във ВМА

28.10.2020 | 08:40 Редактор: Георги Камарашев

Режисьорът Съни Сънински победи Ковид-19. Пред Bulgaria ON AIR той разказа за срещата с вируса, престоя си във ВМА и приятелите в един от най-тежките моменти в живота си. Режисьорът призова доброволци да помогнат на болниците, в един от най-тежките моменти.

Битката на Сънински с коронавируса започва 10 дни преди да бъде хоспитализиран във ВМА. Симптомите са болки в тялото и температура. 

"Мислех в началото, че е една обикновена настинка, която преминава в грип, защото болките са такива, само че тук след 10 дни усетих нещо, което хич не ми харесва, а именно едно леко стесняване на дъха. И при мен нямаше никакви други симптоми. Нито липса на обоняние, нито липса на вкус, даже нямах кашлица. Единственият симптом, който не спираше беше температурата. Дишането ставаше все по-кратко и по-кратко, докато просто една вечер вечерта изпаднах в шок, че не мога да дишам. И така няколко пъти", разказа Сънински.

Едновременно с него, в същото състояние е и съпругата му. Човекът, на когото първо се сеща да се обади, е актьорът Любо Нейков, който им помага да отидат до ВМА. 

"Това беше всъщност адът. Никой на никого не можеше да помогне. Децата се суетяха. Тогава се обадих на моя приятел Любо Нейков и му казах просто "Любо, помощ!" С Любо сме много добри приятели, последните години не сме се виждали. Чухме се преди месец-два. За никой друг не се сетих. Молех се на Господ, за никой друг не се сетих. Той за 10 минути дойде, все едно слезе Господ. Всичко беше организирано, всичко ни чакаше и ние се спасихме. Шест човека ни поеха, трима работеха върху мен, трима върху жена ми. Ние нямахме сили нито да ни направят изследвания, просто легнахме и край. Почнаха вливания, но на другия ден беше по-ужасно, защото когато трябваше да ни направят снимки, аз просто не можех да ходя. Всяко ставане от леглото изисква кислород, а аз нямах грам. То е едно... не мога да го определя... състояние на полуживот", обясни Сънински.

Той прекарва 12 дни в болницата и казва, че това са едни от най-тежките дни в живота му.

"Сега виждам, че има по 2000 заразени на ден. Ние бяхме в момент когато бяха 800. Все още имаше място. В момента ВМА е препълнена. Сестрите, които се грижат, не паметници да им издигнат, но това са хората, които извършват манипулациите. Те са техните ръце, очи, уши на докторите. Там има хора, които плачат в интензивното, които викат, които се давят, душат, аз ги чувам. И тези хора трябва да бъдат обслужени от някой. Те са две сестри, понякога три. Работят по 24 ч. Аз се чудех как издържат", каза режисьорът.

Съни Сънински призовава хората да спазват мерките, а доброволци да се включат в борбата с Ковид-19, защото болниците имат най-много нужда от това сега.

По думите му е осъзнал, че животът е невероятно хубаво нещо.

"Бяхме не просто поразени, а направо атакувани с жена ми. Попитах се защо ние, но ...просто така се е случило", допълва режисьорът.

"Смятах, че съм здрав. Не пия, не пуша. Мислех, че се преекспонира всичко около заразата", каза още той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК