Зимният ни туризъм очаква загуби в размер на 250 млн. лв.

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят курортите у нас

27.10.2020 | 23:07 Редактор: Радостина Димитрова
Зимният ни туризъм очаква загуби в размер на 250 млн. лв.

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон. Заради коронакризата прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира икономистът Адриан Николов пред БНР.

Чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините, каза Адриан Николов.

"Миналата година, говоря за 2019 г., тъй като това е що-годе някаква нормална година, за която можем да говорим, приходите от нощувки от зимния туризъм са около 200 милиона лева. Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци", посочва икономистът.

За българите, които обаче предпочитат чуждите курорти, се очаква да не се откажат от почивката си, но да изберат страната.

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март", заяви Николов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК