Стара Загора и София сред градовете с най-мръсен въздух в ЕС

Всяка година 15 000 души у нас умират от фини прахови частици

26.10.2020 | 20:52 Редактор: Калина Донкова

Стара Загора е с най-мръсния въздух в Европейския съюз. Това показва доклад на Европейския алианс за обществено здраве (ЕРНА). Алиансът е възложил доклада на консорциум от неправителствени организации с дейност в обществена полза в 10 европейски държави, сред които и нашата.

Анализът проследява социалните разходи, свързани със замърсяването на въздуха в над 400 европейски града от 30 страни. Социални разходи се считат както преки разходи за здравеопазване ( като например прием в болница), така и косвени въздействия на здравето (белодробни заболявания, по-кратка продължителност на живота заради качеството на въздуха).

В област Стара Загора отчитаме най-голямо замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ), а в общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково констатираме и серен диоксид.  Кой причинява тези опасни замърсявания и ще последва ли положителна промяна след тази тревожна статистика? Разговор по темата с Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК