Отрицателният PCR тест не означава нищо, трябва да сме отговорни

Отнехме правата на младите лекари, а сега ги прилъгваме с пари, коментира доц. Спасков

26.10.2020 | 22:18 Редактор: Радостина Димитрова

Във времето отнехме правата на младите лекари, сега се опитваме да ги прилъжем със заплати. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

"Важно е да отбележим, че властта не е недосегаема от този вирус - те са толкова досегаеми, колкото останалите", коментира доцентът.

По неговите думи в България има достатъчно лекари с познания за научни проучвания, а ние трябва да им се доверим.

"Нека те да направят модела, а ние ще го пропагандираме", каза Спасков и добави, че не е хубаво научните спорове да попадат в публичното пространство, защото това може да обърка и влоши психичното състояние на хората.

Относно недостига на лекари в "Пирогов" и големия брой заразен медицински персонал в болниците, доц. Спас Спасков не смята, че има дефицит. 

"Медицинският персонал не се заразява само в болниците, голяма част лекарите се връщат болни след отпуска", отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR ситуацията с Ковид-19 коментира и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той заяви, че страната не е направила най-важното - не е създала електронно здравеопазване.

"Електронното здравеопазване отново го няма, не свършихме най-важното -  не дадохме възможност на лекарите да консултират пациентите си. От години говорим, че трябва електронно здравеопазване. Всички се убедиха сега, но това вече е късно", подчерта той.

Според д-р Хасърджиев спазването на мерките е дълг към обществото.

"Това с Радев е етичен и морален проблем. Когато си на такъв пост, имаш отговорност към хората. Множество известни лица демонстративно се карантинират, когато имат контакт с болен, защото трябва да покажат на обществото какво трябва да се направи. Вероятно президентът има основание да раздава награди", обясни председателят на Националната пациентска организация.

И двамата експерти се обединиха около твърдението, че в медицината трябват няколко метода, за да се докаже едно твърдение. 

"В медицината 2 и 2 не прави 4, отрицателният тест не означава нищо. Само това, че към този час тестът не е открил нищо от генетичния материал на вируса, но това не значи, че не си го хванал преди половин час. Отрицателният тест не трябва да ни успокоява, трябва да спазваме мерките и да проявим отговорност, да си останем вкъщи", коментира по темата за PCR тестовете д-р Хасърджиев.

"Няма легла в 5 болници в София, само че в София болниците са 60, какво правим с останалите 55?", запита на свой ред той и заяви, че легла има, но персоналът напуска, и то не без основание.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК