След оставката на шефа на СРЗИ: Бил ли е нарушен законът?

Според адв. Марин Марковски конституционният принцип за равенство пред закона е пренебрегнат

26.10.2020 | 19:01 Редактор: Ивет Арабова

Новината за оставката на директора на Столичната Регионална здравна инспекция дойде по обед. Какво е накарало д-р Данчо Пенчев да си тръгне, не става ясно. Но има предположения. Основното - д-р Пенчев освободи от задължителна картина премира Бойко Борисов, президента Радев и няколко министри, които бяха контактни със заразен. В неделя обаче се разбра, че министър-председателят е болен и се появи въпросът нарушил ли е закона д-р Данчо Пенчев. 

"Директорът на РЗИ е нарушил закона. Коронавирусът може да попадне в носоглътката на всеки един от нас и едва ли знае тази носоглътка дали е на премиера или на някой друг човек", коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

И според адвоката Марин Марковски конституционният принцип за равенство пред закона е пренебрегнат. "Този карантинен режим, той е задължителен за всички. Има нормативен акт, нормативна уредна. Никъде не е написано - "като това се изключва за министър-председателя и членовете на Министерския съвет", отбеляза Марин Марковски. 

Със същите аргументи - че карантината не отпада за определени длъжностни лица, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прие оставката на директора на Столичната РЗИ. А във втория ден от карантината на премиера, министърът на отбраната коментира неговото състояние.

"Здравословното състояние му е стабилно. Надявам се, че няма да има допълнителни последствия", каза Красимир Каракачанов.

Специалистите обаче са категорични - Борисов попада в рисковата група не само заради възрастта си, но и заради съпътстващите си заболявания. За тях признава и самият той. Въпреки здравословното състояние на Борисов, засега не се обсъжда вариант някой от вицепремиерите да го замества.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Болен селянин
преди 3 години
Проклет коронарен вирус остави ни премиера на мира Сигнализирай за неуместен коментар