Корупцията не можела да бъде похлупак, който да скрие другите проблеми

Коментар на проф. Янаки Стоилов в "Опорни хора"

26.10.2020 | 11:20 Редактор: Тодор Петров

Има ли "министри в сянка" в БСП? Проф. Янаки Стоилов, който е председател на Комисията по идейно и програмно развитие в БСП, посочи в "Опорни хора", че Съветите са изградени огледално на министерствата, които съставят правителството. 

"Председателите на съвети са хората, които трябва да анализират дейността в министерствата, да създават продукта, който се отнася към предложенията на БСП", уточни той.

"Темата за корупцията не може да бъде похлупак, който да скрие другите проблеми. Тук е ролята на БСП да се заяви като действителна алтернатива. Тя донякъде го прави. Хората не са мотивирани, за да дадат категорична подкрепа. В противен случай страната ще влиза от един цикъл в друг и ще се влошаваме по всички демографски фактори и социални показатели", заяви социалистът.

Седем депутати напуснаха парламентарната група на БСП, но според Стоилов в историята на левицата е имало и други процеси на разделение. По думите му различията трябва да се изявяват вътре в самата партия.

"Аз самият съм имал позиции, които не съответстват на това, което партията е заявила. Имало е случаи, в които съм напускал партийното ръководство и това на парламентарната група. Другата стъпка - да се излезе от парламентарната група, смятам за крайна. Функционирането на БСП е твърде важно за нейните членове, но нейните избиратели се интересуват как партията постига определени резултати и решава ли техните въпроси", коментира Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

За него е най-важно напусналите парламентарната група, но останали в партията, е да не се отклоняват от завявани вече позиции.

"Ключовият въпрос сега е да не се формира на мнозинство, което би дало да се стигне до подмяна на Конституцията. Няма какво да работи тази комисия (бел. ред. - Временната комисия за Конституцията). Бяха използвали хора, които да им сглобят един проект. Нейното основно предназначение беше да се отклони вниманието, да се печели време", заяви още Янаки Стоилов.

Той е на мнение, че "конституционната залъгалка" може да не отмине със сегашната инициатива на управляващите. Ще бъде голяма грешка, ако този въпрос се изведе като основен и бъдат изтласкани другите проблеми, категоричен е социалистът.

"У нас би следвало да се обсъжда как основните права да бъдат направени по-ефективни, как да се развива социално-икономическата система, но с оглед изпълнението на това, което Конституцията е посочила като перспективна в социално общество", отбеляза Стоилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Преливане от пусто в празно Сигнализирай за неуместен коментар