Болниците в 20 области в страната спират плановите операции

Свободни легла за пациенти с Ковид-19 в столичната "Св. Анна" няма

24.10.2020 | 18:56 Редактор: Ивет Арабова

Заради високия брой заболели и засилващия се натиск върху болниците - от утре в 20 области на страната спират плановите операции. Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са близо 1600 за денонощието.  68 пациенти с Ковид-19, 8 от тях в тежко състояние. Свободни легла - няма. Така изглежда болница "Св. Анна" в София 8 месеца след началото на пандемията. Лекарите са на ръба на силите си. 

"33-ма са настанени в новото Ковид отделение, което се разкри преди два дена. То за два дена се напълни. В момента на 5 интензивни легла имаме 8 пациенти, не ме питайте как", обясни доц. д-р Мария Атанасова от Инфекциозното отделение на болница "Св. Анна".

В друга столична болница - "Пирогов", ситуацията е сходна. Там засега има свободни легла в интензивното. Пациентите с Ковид-19 обаче са се увеличили двойно само през последните дни. 

"С леглата към момента нямаме проблем. Мисля, че 10% от легловата база ще трябва да бъде заделена за лечение на пациенти с Ковид-19 във всички лечебни заведения - и държавни, и частни. Надявам се, че това на първо време ще бъде достатъчно. Темповете, с които се променят нещата, са притеснителни", коментира зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Лечебните заведения в областите с най-много случаи преустановяват плановия прием и плановите операции. София, Шумен, Търговище, Благоевград, Габрово и Сливен попадат в червените зони на заразата. Всички лечебни заведения в тези 6 области са задължени да разкрият Ковид-19 отделения с минимум 10% от общия им брой легла. В София има най-много регистрирани случаи на Ковид-19 за последните 24 часа. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че в момента на нестихващи антирекорди на регистрираните случаи на Ковид-19 най-важно е хората да спазват мерките за ограничаване на заразата. 

Вижте повече в репортажа на Aлександра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
непрекъснато се обеснява как няма места в болниците ! същото беше и мин година ! някои лъже мн здраво тук ! Сигнализирай за неуместен коментар