Проф. Габровски: При 20% от пациентите Ковид-19 протича тежко

Откриват още едно Ковид-отделение в Александровска болница

24.10.2020 | 13:52 Редактор: Ивет Арабова

1589 са новодиагностицираните с Ковид-19 лица у нас през изминалите 24 часа  при направени 9831 PCR теста. 13 са починалите, 127 са излекуваните.  По нареждане на здравния министър Kостадин Aнгелов в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население ще бъде преустановен плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения. Заповедта се отнася за областите София, Шумен, Търговище, Благоевград, Габрово и Сливен.

Всички лечебни заведения в тези 6 области са задължени да разкрият Ковид-19 структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. А заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай габровски заяви, че Ковид-19 протича тежко при 20% от случаите. 

"Има един период от 5-7-10 дни, когато пациентите се чувства добре. В уврежданията на белия дроб при изследване със скенер се забелязва, че там протичат активни и тежки процеси. След 7 до 10 дни се забелязва влошаване при тези пациенти", отбеляза зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски.

Продължава да има недостиг на легла и медици за лечение на болни от Ковид-19. В една от най големите болници в страната - Александровска болница, ще бъде открито още едно Ковид отделение, защото легловата база към този момент е изчерпана.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Започна да ми идва в повече тази постоянна психоатака! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
тук се създава няква психоза ! някой лъже мн здраво .... Сигнализирай за неуместен коментар