СЗО с нов тревожен доклад

30% от държавите имат проблем с услугите за психично здраве

23.10.2020 | 22:11 Редактор: Калина Донкова

30% от страните отчитат смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства. Психичното здраве е пренебрегнато в условията на пандемията от Ковид-19. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО), позовавайки се на свое проучване, проведено в периода юни-август сред 130 държави.

Организацията твърди, че пандемията има "опустошително въздействие‘‘ върху службите за психично здраве в целия свят.  

Изследването показва сериозни смущения в услугите на 93 държави. 83 на сто от анкетираните 130 държави включват психичното здраве в програмата за справяне със ситуацията с коронавируса. От тях едва 17% действително са определили пълното необходимо финансиране. В доклада се твърди, че лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите.

Голяма част от хората могат да бъдат изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство. За справяне с изострящите се психични проблеми е нужно спешно увеличаване на финансирането в посока грижата за психичното здраве, посочват от СЗО.

Според статистиката в България пациентите с шизофренни заболявания и, поставени под наблюдение, са 25 849. От тях между 10% и 15% (около 2500-3000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а близо 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

Депресията е сред водещите причини за заболявания и увреждания при подрастващите и възрастните. Всеки пети човек развива някакво психично заболяване на различен етап от своя живот. Хората, които страдат от тежки психични разстройства, като например шизофрения, живеят 10-20 години по-малко от общото население.

Самоубийствата отнемат живота на близо 800 хил. души всяка година. Края на живота си поставя по един човек на всеки 40 секунди, а това е втората водещата причина за смърт при младежите между 15 и 29 години.

Колко сериозен е проблемът и как можем да се справим с него? Разговор по темата с доц. Михаил Околийски, експерт "Обществено здраве" в българския офис на Световната здравна организация в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 3 години
Е нали това цели СЗО, максимален геноцид Сигнализирай за неуместен коментар