Борисов: Целим създаване на модерна инфраструктура във военните бази

Премиерът подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

23.10.2020 | 14:39 Редактор: Юлия Христова
Борисов: Целим създаване на модерна инфраструктура във военните бази

Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас.

Премиерът Борисов подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.

Премиерът Бойко Борисов подчерта по време на срещата, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а в плана на бюджета за догодина са следващите 100 милиона лева. Със средствата ще се изгради инфраструктура, която ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

"Целта ни е да създадем модерна инфраструктура във военните ни бази като лоялен съюзник в Алианса", каза още Борисов.

 

"Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО“, подчерта Бойко Борисов пред Кларк Купър.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК