Лозанов: Обществените медии се управляват по социалистически модел

Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, заяви той

23.10.2020 | 11:40 Редактор: Радостина Димитрова
Лозанов: Обществените медии се управляват по социалистически модел

Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор. Това мнение изрази Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии.

Той коментира темата, след като генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков поиска СЕМ да го освободи предсрочно заради липсата на политическа воля с промените в Закона за радиото и телевизията да се решат ключови за управлението на обществените медии въпроси.

"Сега в момента Управителният съвет е нещо абсолютно безсмислено, една трансмисия на самия генерален директор и това много укрепва едноличната власт на генералния директор, което според мен подлежи на реформа. Това трябва да се промени в медията, ако ще се променя моделът на управление", посочи Лозанов пред БНР. 

Структурата на управлението в момента дава възможност на генералния директор да бъде едноличен господар на медията – това трябва да се разбие, ако ще се разбива, подчерта той. 

"Генералният директор трябва да отстъпи правомощия и власт в неговите ръце, да даде много по-голяма самостоятелност на отделните програми. Генералният директор е в крайна сметка административен началник, който не би трябвало да стои в такава ключова позиция, наследена от социализма – тази пирамидална структура на обществените медии повтаря времето на БНР и БНТ от 30-40 години назад“, смята Георги Лозанов.

Необходими са задълбочени експертни обсъждания и постигане на консенсус по медийния законопроект, за да бъдат медиите политически независими, заяви още бившият председател на СЕМ.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много уважавам Лозанов Сигнализирай за неуместен коментар