Няма да има нова доставка на противогрипни ваксини

Сериозен наплив към аптеките на прага на грипния сезон

22.10.2020 | 21:34 Редактор: Калина Донкова
Няма да има нова доставка на противогрипни ваксини

Противогрипните ваксини в българските аптеките бяха изкупени за часове, а нова партида не се очаква. От последната доставена партида от 70 хил. броя, аптеките са получили едва 15-20 ваксини. Тези бройки са били изкупени почти веднага. Останалите ваксини са разпределени на медицинския персонал в болниците в цялата страна, но дори и за тях не са достигнали.

Държавата разполага с още 180 хил. броя ваксини, които ще бъдат раздавани от личните лекари по списък, за хора над 65-годишна възраст.

Получените противогрипни ваксини тази година са десетки пъти по-малко от изминалата 2019 г. Много изследвания твърдят, че имунизирането срещу сезонния грип, може да повлияе положително и на COVID-19. Въпреки това нито едно средство не гарантина 100 % ефективност срещу коронавируса.

През 2019 година между 20 и 30 % от ваксините в аптеките у нас останаха неизползвани. Причината за това беше слабото търсене, а бройките в излишък бяха принудително изхвърлени.

С наближаването на грипния сезон и разрастващата се епидемия от COVID-19 в световен мащаб, в аптеките се забелязва тенденция за презапасяване с лекарства и добавки, както и за закупуване на медикаменти без рецепта. Кой трябва да се ваксинира срещу сезонния грип и защо наблюдаваме презапасяване с лекарства в есенните месеци? Разговор по темата с Антон Вълев от Националната аптечна камара в предаване ‚,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.