Антибиотичната резистентност взима все повече жертви в света

България е една от малкото страни без национална програма за антибиотична резистентност

22.10.2020 | 21:30 Редактор: Калина Донкова
Антибиотичната резистентност взима все повече жертви в света

Безразборната употреба на антибиотици е причина за смъртта на повече от 33 хил. европейци. Те са част от общата статистика, която обявява 700 хил. души за жертви на тази употреба. Всекидневно у нас боледуват и умират няколко десетки души от инфекции, които вече не се повлияват от лечение чрез антибиотици. Ефективността на този тип лекарства намалява заради злоупотребата с тях.

Антибиотиците трябва да бъдат използвани за лекуване на бактериални инфекции, а не за вируси. Безконтролният им прием води до антибиотична резистентност. Специалисти твърдят, че прекалената употреба на тези препарати, само след няколко десетилетия, ще се превърне в по-голяма заплаха за човечеството от раковите заболявания.

Защо България няма национална програма за антибиотична резистентност и как да се предпазим от опасността, която крие медикаментът? Разговор по темата с доц. д-р Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория "Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност“ към НЦЗПБ в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК