Експерт: Бюджетът за 2021 г. ще бъде един от най-тежките досега

И следващата година се очаква бюджетното салдо да бъде отрицателно

22.10.2020 | 19:37 Редактор: Радостина Димитрова

И следващата година се очаква бюджетното салдо да бъде отрицателно, а над 3 млрд. лева ще бъдат отделени за справяне с коронакризата.

Предвидено е да бъдат подпомогнати домакинствата с над милиард и половина лева, а бизнесът с малко повече половин милиард.

Над 700 млн. лева са предвидени за държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране по европрограми, свързани с коронавируса.

Според финансовия експерт и вносител на устройствения закон за бюджета Кольо Парамов бюджетът за 2021 г. ще бъде един от най-тежките досега. 

"Истината е, че от 31 години, този бюджет ще бележи един нов подход, една нова схема за неговото съставяне. Тази година тези 10 млрд., които са гласувани като взимане на нови кредити, по всяка вероятност няма да стигнат. И колкото и да се убеждаваме вътрешно, че видите ли нещата отиват към една нормалност, трябва да отбележим, че подходът за прогнозата за 2021 г. ще бъде възможно най-тежък като схема на проучване", заяви той.

За първи път от много години КНСБ ще подкрепи проекто-бюджета, тъй като е важно да има увеличение на доходите. Според синдиката, въпреки че сме на челно място по редица макроикономически показатели, изоставаме по много социални индикатори. А предвидените разходи били обосновани и няма да нарушат фискалната дисциплина на страната. 

"Смея да твърдя, че може би това е най-социалният бюджет досега, който сме имали. Става въпрос за преразпределяне като дял от БВП от близо 42%, това е нещо, което и минали години сме искали, но никога управляващите не са ни чували. Радваме се, че сега го правят, било то заради кризата или заради предстоящите избори", коментира Любослав Костов от КНСБ.

От КНСБ допълват, че повечето икономически теории препоръчват по време на криза държавата да се намесва в икономиката, за да помага както на бизнеса, така и на домакинствата през елементите на фискалната политика. Например с по-ниски данъци или по-големи правителствени разходи.

Вижте повече по темата в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години