БСП поиска оставката на министър Банов заради директора на БНР

ГЕРБ и Министерството на културата отхвърлиха обвиненията

22.10.2020 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

Опозицията в парламента поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Причината е обвинението на директора на БНР Андон Балтаков в индиректен натиск от страна на Министерството на културата. От ведомството отрекоха, а директорът на БНР поиска Съветът за електронни медии да прекрати правомощията му. Спорът започна заради промените в Закона за радиото и телевизията.

С обвинения за подменени текстове и манипулация в Закона за радиото и телевизията директорът на БНР Андон Балтаков поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

Андон Балтаков беше поканен на разговор от Медийния регулатор, за да обсъдят промените в закона и неговата оставка.

Към искането за оставка на министър Боил Банов се присъединиха и от парламентарната група на БСП и напусналите столетницата 7 депутати.

Стигна се и до размяна на обвинения в политически натиск между управляващи и опозиция. 

Опозицията поиска в парламента да бъдат изслушани и генералните директори на БНТ, БНР и експерти, а Андон Балтаков заяви, че ако получи покана за това, ще я уважи. В позицията до медиите от Министерството на културата заявиха, че обобщеният законопроект е изготвен с участието на представители на БНР, БНТ и останалите заинтересовани страни, а освен това не е изтекъл срокът за предложения и корекции, който е до 18 ноември.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосмарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК