Наредиха директорите на болниците да не излизат в отпуск

"Няма как да спечелим битката, ако пълководците си стоят вкъщи", каза министър Ангелов

22.10.2020 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов настоя директорите на болниците в цялата страна, както и на РЗИ-та да не излизат в отпуск до края на ситуацията.

"Няма как да спечелим битката, ако пълководците си стоят вкъщи. Генералите да са си по местата. Това не се отнася за медицинския персонал - войниците трябва да са отпочинали, за да спечелим битката", категоричен е проф. Ангелов.

Във всички столични болници ще се обособят и Ковид-зони. На помощ на здравната система ще се притекат още специалисти от доболничната помощ и студентите по медицина в 6-ти курс.

А проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. 

"Те са до 20 лв. за доказване антиген на коронавирус. Тях ги тестваме в Националния център с материали, които са положителни. Ако тестът е положителен, то човекът може да зарази. PCR тест може да хване и няколко дни преди проява на заболяването, но тези тези са най-доброто за училища, детски градини, всички приемни отделения на болниците и Бърза помощ. Това е най-доброто, което може да реши въпроса. В момента грип няма", коментира той.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка (Архив): Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години