Дизайн за баня в средиземноморски стил

Плочките са ключов компонент от декора

22.10.2020 | 12:07 Редактор: Искра Ангелова
Дизайн за баня в средиземноморски стил

Дизайнът на банята в средиземноморски стил се основава на спокоен, лек и удобен дизайн, който включва влияния от Италия, Испания, Гърция и Турция. Нека видим какво включват основните елементи от декора на една такава баня.

Цветове

Средиземноморският дизайн обикновено включва цветове, вдъхновени от естествената красота на средиземноморските региони. Често се използват дълбоки, топли земни тонове, например кафяви и червени, както и живи, оцветени в слънчеви краски нюанси. Подходящи за средиземноморския декор са още цветове като бяло, бежово, пясъчно жълто, тюркоаз и ярко синьо. Те могат да се използват като основен модел на стени, тавани и подове, а също и като акценти в декора.

Плочките в дизайна на баните в средиземноморски стил

Плочките са ключов компонент от декора на баните в средиземноморски стил. Традиционните теракотени плочки могат да бъдат използвани както като покрития за пода, така и за облицовка на плотове, шкафове за баня и мивки. Повечето средиземноморски дизайни следват сложна цветова схема, но най-често се срещат вариации в бежово-кафявата гама.

Синьото също е важен цвят в средиземноморския дизайн, тъй като подсилва усещането за море. В банята в средиземноморски стил често се използват сини мозаечни плочки като покритие за стените или под душа.  

Характерни елементи от декора

Един забележителен елемент от декора, често използван в средиземноморските бани, е извитата или сводеста врата за душ кабината или за самото помещение. Този отличителен архитектурен стил е класически средиземноморски елемент на дизайна.  

Мебели за баня  

Що се отнася до мебелите  в средиземноморските бани, от тях се изисква да създават удобна и слънчева атмосфера. Пейките от естествено дърво, шкафовете и столовете, често боядисани в типични средиземноморски цветове като теракота, жълто и ярко синьо, могат да добавят много настроение.

Шарки и текстури

И накрая, текстурите и шарките също са широко представени в баните, решени в средиземноморски стил. Плочките или мозайките могат да имат абстрактни шарки или да изобразяват разнообразни сцени от живота край морето.  Що се отнася до инкрустираните дизайни на мебелите, то придават на стила особена изисканост.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК