Кантарджиев: Добавяме четвърто "Д" - витамин D, но никакви свръхдози

"4 капки е нормалната доза за възрастен", подчерта той

22.10.2020 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
Кантарджиев: Добавяме четвърто

Нищо от това, за което сме предупреждавали, не е по-различно от това, което в момента се случва. Трябва без паника и преекспониране да се обясняват нещата. Здравната система прави каквото може, както и държавата. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Пролетта казахме трите Д-та - дисциплина за маските, дезинфекция, дистанция. Сега слагаме едно четвърто "Д" - витамин D. Никакви свръхдози - витамин D се взима с прекъсване - 10-15-20 дни. 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки за деца, в зависимост от тяхната възраст и килограми", заяви проф. д-р Кантарджиев.

Той посочи, че маските не спасят на 100%, но значително намаляват възможността да се заразиш.

"В публичното пространство хора, които не са добре запознати, приказват много работи за PCR тестовете, като последното широко коментирано е как може толкова малко лаборатории да са направили толкова много тестове, да не би да послъгваме. Има Национална референтна лаборатория, която до голяма степен е отговорна за въвеждане на тези методи и за контрола. Всяка лаборатория, която разширява своята дейност, и ни увери, че се спазват правилата за работа, както и че има необходимите условия и възможности за тестове, всички първи пет положителни тестове се изпращат в Националната, за да бъдат потвърдени. Тогата Националната лаборатория изпраща писмо до Министерството писмо, за да бъде тя включена в легитимните лаборатории, които правят тези тестове. Това са 65 лаборатории, които са в заповед на министъра на здравеопазването. Този списък постоянно се актуализира. 17-те национални референтни лаборатории са акредитирани с европейския стандарт за лабораторна дейност, който е най-висок. Това е много сложна система за качеството. 185 лаборатории докладват ежедневно своите положителни случаи", допълни проф. Кантарджиев.

"PCR тестът изисква екстракция. Приемаме материали от 15 области и материалите за болниците, които нямат PCR диагностика. Обикновено работим с 350-400 проби, като сме стигали до 600, което е върхът на капацитета. Когато трябва да се потвърди диагноза, това се прави в референтна лаборатория. Повечето неща документално са доста преди коронавируса. Работи се на цикли от по 96 или 48 проби. Този труд трябва да се уважава, а не омаловажава", разясни професорът.

Кантарджиев посочи още, че PCR диагностиката е приета в целия свят. 

"Най-важното за тази проба е хубавото взимане и транспортиране на материала. Затова се взима от квалифицирани хора и при спазване на правилата", категоричен е той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Сега да не изчезне от аптеките? Сигнализирай за неуместен коментар