Смъртността се повишава, спада възрастта на заразените

6 области са в червената област

22.10.2020 | 10:43 Редактор: Искра Ангелова
Смъртността се повишава, спада възрастта на заразените

"Учудващото е, че въпреки значителния ръст в България, ние запазваме мястото си в класацията в ЕС. Ние сме на 22-ро място в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност минаваме едно място назад - бяхме на осмо, а сега сме на девето място в ЕС и пак на четвърто място на Балканския полуостров", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му много области вече са в оранжева зона на заразата - цели 14.

"В червена са 6 - Благоевград, Габрово, Сливен, София - град, Търговище и Шумен. Най-вероятно може да се каже, че този процес ще продължи и по-голяма част от оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената", коментира още Кунчев.

Експертът допълни, че 14-дневната заболеваемост в България продължава да е много остра.

"Целим върхът да започне да намалява темпа и да се задържат показателите. Засега сме далеч от това. Смъртността продължава да се повишава, но с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност.  Седмичната положителност на тестовете показва, че в последните дни има известно забавяне на темпа на положителност, но то зависи от какви контингенти се вземат пробите. При хоспитализираните кривата върви почти като тази на заболяемостта. Процентът на положителните хора, които развиват клинична картина и имат нужда от лечение, е почти идентичен с предишните седмици", допълни той.

"Имаше твърде много спекулации и неистини по отношение на заповедта за маските, най-често ще се налага носенето на маски на пазари, тържища, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, пешеходни улици и площади, групови работни дейности на открито и др. Ключово е отстоянието", поясни доц. Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да, само да не ни блокират пак Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само да не започнат да блокират градове. Сигнализирай за неуместен коментар