Министър Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията

За последното денонощие са 1472 са активните случаи

22.10.2020 | 10:15 Редактор: Искра Ангелова

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията с Ковид-19 на територията на нашата страна. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния си брифинг.

"За последното денонощие активните случаи са 1472. Общо потвърдените случаи 33 335. Прави впечатление, че излекуваните са повече от активните случаи. Медицинските служители са 1727 от началото на епидемията до настоящия до момент. За последното денонощие позитивните са 45. От тях - 14 лекари, 13 сестри, 4 санитари, 4 фелдшери и 10 са друг медицински персонал. За последното денонощие починалите са 29. Прави впечатление, че има починали, които са от по-млада възраст", каза още министър Ангелов.

Той подчерта, че на първо място по заразени е София с 425 случая.

"На второ място е Пловдив с 208, следван от Благоевград - 197, четвърто място е Бургас с 97 и на пето място Шумен с 82. Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени. Голяма част от тях са заразени, болни, а някои са и в реанимация", подчерта министърът.

Проф. Ангелов коментира, че решението се вижда в активното участие на лекарите в доболничната помощ.

"Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава. Единственият начин да спрем този натиск върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които се заразят с този вирус. Днес в 15 часа ще имаме среща с Българската асоциация на заведенията, за да търсим съвместни решения, които да дадат резултат. В 16 часа ще бъдете уведомени за резултатите от тази среща", допълни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така е, защото правят тестове на ромикоитоса с ниска хигиена и се самозаразяват взаимно. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нова година ще я караме по балконите Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма оправия с това нещо. Сигнализирай за неуместен коментар