Спорът за 24 май: Трябва ли да има промяна в името на празника?

Коментар на депутата от ВМРО Борис Вангелов

21.10.2020 | 21:53 Редактор: Ивет Арабова
Спорът за 24 май: Трябва ли да има промяна в името на празника?

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ZIIIKA
преди 2 години
Всичката Мара втасала сал се не почесалата! Само името е кусура на тази култура... Сигнализирай за неуместен коментар