Директорът на БНР поиска СЕМ да прекрати предсрочно договора му

"Възмутен съм от липсата на воля за промяна в нормативната уредба", каза Андон Балтаков

21.10.2020 | 21:03 Редактор: Ивет Арабова
Директорът на БНР поиска СЕМ да прекрати предсрочно договора му

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.      

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект, обясни Андон Балтаков. 

"Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания:, категоричен е Андон Балтаков.

"Аз искам Българското национално радио да бъде политически и икономически независимо, от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме стабилни. Оттук нататък не би трябвало БНР – съкровище на българското общество, да бъде подлагано отново да бъде разменна монета. На кого – това е моят въпрос. Защо отново се поставя стабилитета на БНР, за да се обслужат нечии интереси?“, заключи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК