Експерти разясниха кога и какъв тест да си направим

На пазара вече има и бързи, които не се взимат чрез кръвна проба

21.10.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

С нарастването на регистрираните случаи на Ковид-19, нараства и числото на тестовете, които се появяват на пазара. Експерти сочат, че е важно да знаем кога какъв тест да си направим.

Според личния лекар д-р Георги Миндов, няма смисъл човек да се изследва в първите дни, след като е бил контактен със заразен с Ковид-19. 

"Предполага се, че в началните дни на заразяване, когато човек е контактен или предполага, че може да е бил контактен, не трябва да хуква към първата лаборатория. Естествено, това е скъпо изследване. Не е нужно, а и няма да покаже тестът", подчерта той.

В лабораториите се правят хиляди тестове за Ковид-19 на ден. Лаборанти обясняват, че в първите фази, до края на втора седмица от контакта със заразен, надежден резултат отчитат само бързите тестове за антиген и PCR тестовете. 

"Когато премине най-острата фаза на инфекцията, има един период, в който пациентът може да е с негативен PCR тест и негативен тест за антиген, но тогава да има белодробна находка, да има дори пневмония. В този период е много важно да се изследват антитела", каза директорът на частна лаборатория Благовеста Пенчева. 

И все пак, сигурност няма, защото поведението на вируса е противоречиво. "Mоже PCR тестът да е негативен, но пациентът да е болен и да има пневмония, която да се дължи на Kовид-19. Tук е мястото на тестовете за антитела, които се правят във венозна кръв", добави Пенчев.

На пазара вече има бързи тестове, които не се взимат чрез кръвна проба, а от назафарингеален секрет. Цената им е 35 лв. 

Според математика на БАН проф. Николай Витанов, ако положителните проби продължат да нарастват, влизаме в турбулентен сценарий на разпространението на заразата. 

"Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", подчерта той.

Експертите се обединяват около това, че е нужно да се спазват мерките против разпространението на Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да са безплатни- да си правим, ама не Сигнализирай за неуместен коментар