Мангъров за маските навън: Все едно да носим чадър, без да вали

Според проф. Емил Воденичаров нареждането на здравния министър е правилно

21.10.2020 | 17:40 Редактор: Ивет Арабова

Със заповед на здравния министър от утре маските на открито стават задължителни. Новината очаквано предизвика полярни реакции, а премиерът настоя по темата да се изкажат експертите.

И обеща, че маски на открито ще се носят само на определени места и при струпване на хора. 

"Когато си върви сам по улицата, когато си кара колелото или когато е в парка, не е необходимо да носи маска. Ако иска по негово желание, но ние не го задължаваме", подчерта Бойко Борисов.

И все пак – има ли полза от носенето на маска в отворени пространства? И доколко основателни са аргументите на критиците?

Едва 10-15% от заразените с Ковид-19 са прихванали вируса по въздушно-капков път. Това твърди професор Емил Воденичаров, завеждащ катедра "Хигиена“ в Медицинския университет. Статистиката показва, че при 90% от инфектираните вирусът е попаднал, след като са докосвали заразени предмети с ръце.

Проф. Воденичаров обаче е привърженик на маските. 

"Аз считам, че това решение на здравния министър е правилно. Много страни като Франция и Италия го внедриха преди няколко седмици. По-добре да предпазим, отколкото да лекуваме", отбеляза проф. Воденичаров.

За доцент Мангъров носенето на маска на открито е безсмислено. 

"Да се задължат всички да ходят с маски на открито е все едно да се задължат всички да носят чадър, без да вали дъжд. Ефектът ще бъде същият - само ще си разнасяме чадъри и ще се чудим къде да ги сложим. Ако в една стая има човек с морбили и в нея влезе друг, шансът да се зарази е близо 100%. Докато при Ковид-19 този индекс е много по-нисък - не повече от 10%", обясни доц. Атанас Мангъров.

Статус на доцент Мангъров за спорната полза от маските беше отбелязан от Facebook като подвеждащ. В американското проучване, което споделил, се твърди, че над 70% от заразените са използвали маска, а само 3,9 на сто от инфектираните никога не са прибягвали до предпазни средства за лице.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Мангъров е прав както винаги Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Вярно
преди 3 години
Емил Воденичаров е толкова професор колкото и да се препазиш от вируса с маски. Сигнализирай за неуместен коментар