Фандъкова: Легла за пациенти с коронавирус има, проблем са медиците

Кметът на София настоя да се разшири контролът в търговските обекти

21.10.2020 | 15:46 Редактор: Ивет Арабова
Фандъкова: Легла за пациенти с коронавирус има, проблем са медиците

Контролът по спазването на мерките срещу коронавируса в столицата ще бъде максимално засилен, дезинфекцията силно завишена, а проверките в градския транспорт ще продължат. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на пресконференция днес.

Градоначалникът настоява да се разшири контролът в търговските обекти не само през деня, но и на тези, които работят вечер. Тя посочи, че само за денонощие броят на заразените бележи тревожен рекорд.

Столичният кмет коментира, че за момента легла за лекуване на пациенти с коронавирус има, но проблем ще се окаже медицинският персонал. Фандъкова допълни, че ще има разпоредби за нощните заведения. 

"Ако се спазват мерките, които експертите са предписали, няма да има нужда от нови", смята столичният кмет. 

"523-ма са новозаразените, хоспитализираните са 341, в интензивни отделения са 47. Това означава и доста сериозно натоварване на болниците в София. Има още капацитет и възможности, но те не са безгранични“, заяви тя и добави, че проблем е недостигът на медицинските сестри и санитарите.

Тя обяви, че ще покани водещи епидемиолози да се включат в "неформален медицински съвет“, който да консултира общината за последващи мерки. Кметът добави, че друг важен фактор е контролът и направи отчет на извършените контролни дейности във вторник, предава БГНЕС.

"Само вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти от екипите на „Столичния инспекторат“ и полицията. За радост, има издаден само един акт за неносене на маски, в градския транспорт са издадени 14 акта, като има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания за неправилно носене на маски, актовете са за липса на маски“, отчете тя.

Фандъкова коментира неиздадената още заповед на здравния министър за носене на маска на открито и уточни, че тя ще се носи само на места, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция. Тя добави, че са мобилизирани екипите на Столичния инспекторат, на Центъра за градска мобилност, всички екипи на "Общинска полиция“, а от СДВР има уверение, че и полицаите от дирекцията ще контролират гражданите.

"Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски. За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че ще бъде намален и интервалът на движение на метровлаковете в пиковите часове с цел да не се допуска струпване по пероните и призова да не се допуска към преминаване на допълнителни и по-строги мерки както вече се случва в други държави.

Снимка(Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК