В аптеките вече има лист с чакащи за противогрипни ваксини

Първата партида вече е изчерпана

20.10.2020 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Притеснени от Ковид-епидемията, хората усилено търсят противогрипни ваксини. Първата партида вече е изчерпана, а в много аптеки има лист с чакащи. Подобна е ситуацията и при личните лекари. 

При джипитата ваксините достигат по национална програма за профилактика на сезонния грип и са безплатни за хората над 65 години, но там също има дълги списъци с чакащи и недостиг, а ваксини ще бъдат поставени с приоритет на хората с хронични заболявания. 

До края на тази седмицата се очаква поредната партида ваксини да пристигне в аптеките и кабинети на личните лекари. Предвидени са 70 000 за свободния пазар, а 180 000 са за личните лекари. Оказва се обаче, че ваксините няма да стигнат за всички. 

"На няколко места бях, тук всеки ден минавам и сега пореден път пак да видя дали не са получили случайно. Особено ние - по-възрастните, които сме по-уязвими говорят, че при личните лекари щяло да има, но засега не е имало и те казват, че няма да има", сподели Неделина Петкова.

Валентина Москова е управител на столична аптека и разказва, че тази година търсенето е в пъти по-голямо, а количествата - крайно недостатъчни.

"Пациентите постоянно питат за ваксини, притеснени са, но трябва да предупредим, че ваксината не предпазва от Ковид-19. Тя помага да се преодолее по-леко грипното състояние, но не предпазва от Ковид", категорична е Москова.

А от Асоциацията на собствениците на аптеки смятат, че ситуацията е такава заради голямото количество заделени ваксини за персонала на лечебните заведения. Според тях това е логично, но води до недостиг в аптеките. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Луи Пастьор
преди 3 години
Пълни глупости пишете, само 12 часа след като Николай Костов ясно даде да се разбере, че почти всеки, надяващ се на ваксина на свободна продажба, ще "духа супата". При личните лекари картината е подобна. Вчера служителка в аптека даде следния отговор: "И да получим няма да са повече от 2-3 бройки и вие смятате, че няма да ги заделя за свои хора ли?". Спрете с тъпотиите по тая тема и карайте напред. Пълен провал на тия омотници, които отговарят за здравето ни!!! Сигнализирай за неуместен коментар