Доц. Мангъров: Утопия е, че маските помагат при Ковид-19

В най-затворените страни в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени

20.10.2020 | 11:42 Редактор: Георги Камарашев
Доц. Мангъров: Утопия е, че маските помагат при Ковид-19

"До месец март 2020 г. и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80%, което е абсурдно", заяви доц. Атанас Мангъров.

В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, подчерта той пред радио "София".

"Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Това е една утопия", отбеляза доц. Мангъров, като поясни, че разпространението на Ковид-19 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20% от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината.

Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

"Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече", обясни доц. Мангъров. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Браво
преди 1 месец
Евала един здраво мислещ човек в България Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Помагат успешно човек да се сдобие с бактериална инфекция Сигнализирай за неуместен коментар