Борисов: Докладът на ЕК е обективен, отчел е напредъка ни

Страната ни е критикувана за борбата срещу корупцията

01.10.2020 | 18:54 Редактор: Ралица Братанова

Премиерът Бойко Борисов заяви, че докладът за върховенството на закона в частта си за България е обективен. На влизане на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел Борисов допълни, че българското правителство ще изпълни препоръките в документа.

"Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока и затова ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, което сме поели ангажимент“, коментира той.

В доклада, оповестен вчера, България е критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че конфликтите, които ще се обсъждат на Европейския съвет днес, засягат особено България заради стратегическото ѝ положение.

"Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион. Ние настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни в стокообмена, както сме и категорично против участието на трети страни в конфликта. На другата ни граница – Гърция, Кипър, Турция, също изключително важен и за ЕС, и за България, така че също считаме, че на базата на диалога трябва да се приемат необходимите решения“, посочи премиерът.

Борисов изрази задоволство от това, че на утрешното заседание ще се разисква въпросът за стратегическата автономност, тъй като по думите му ЕС трябва да е по-подготвен да си произвежда всичко необходимо, свързано с Ковид-19 и да не бъде зависим от държави, с които има сложни политически отношения.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф, на хартия винаги всичко е наред... Сигнализирай за неуместен коментар