Сачева пред "Дойче веле": Президентът подклажда насилието

Пред журналиста Тим Себастиян тя говори за оставката на кабинета, корупцията и свободата на словото

01.10.2020 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова

В интервю за "Дойче веле" социалният министър Деница Сачева заяви: "Президентът Румен Радев подклажда насилието на протестите и насажда дух на омраза". 

Пред журналиста Тим Себастиян Сачева говори за оставката на кабинета, корупцията в страната и свободата на словото.

Един от последните гости на предаването на "Дойче веле" - "Конфликтна зона" с журналиста Тим Себастиян е българският министър Деница Сачева. Предаването започва с разказ за антиправителствените протести в България, които продължават вече 85 дни. 

Водещият отбелязва, че страната ни е най- корумпираната в Евросъюза и задава въпрос - защо от години не се прави нищо по темата с организираната престъпност и политиците, които се облагодетелстват от нея. 

"70% процента не вярват на правителството, а рейтингът на министър- председателят се срина до 20% одобрение, най- ниското равнище от години. Хората не ви искат, не искат и проекта ви за Конституция. Искат незабавни избори, защо не им ги дадете?", попита Тим Себастиан.

"Защото няма повече от 6000 души на улицата, а има повече от милион, които са гласували за това правителство. Редовните избори са след 6 месеца", отговори Сачева.

Журналистът твърди, че хората са видели достатъчно корупция, достатъчно жестокост по улиците от страна на полицията. 

"Включително и президентът Румен Радев обвинява правителството за режисиране на насилието при един от случаите, нали?", беше следващият въпрос на Себастиан.

"Не мога да се съглася с вашите остри думи за насилието, защото мога да ви кажа, че 80 полицаи сега са в болница, и срещу тях беше проявена агресия от страна на протестиращите. Но тъй като стана дума за ролята на президента, много е интересно, че именно той трябва да говори за обединение и да провокира диалог. Става точно обратното - той подклажда насилие и насажда дух на омраза", коментира социалният министър.

Според официалната информация, изнесена от министъра на вътрешните работи на 24 септември, ранените полицаи по време на протеста на 2 септември са десетки, но в болница остават само 7. 

Разговорът продължава с темата за развитието на България през последните години.

"Ръстът на БВП през последните 5 години почти се е удвоил. Това е невъзможно в страна с масова корупция", категорично заяви Деница Сачева.

Статистиката сочи, че през 2015 година брутният вътрешен продукт е близо 90 млрд. лева, през 2019 е по- малко от 120 млрд. лева. Тим Себастиан се интересува и от свободата на словото в България. 

"Вашият министър-председател сравни репортерите с пуйки. И след това гротескно им се присмиваше, имитирайки звуците, които издават мисирките. Такова ли е отношението към медиите в България?", попита журналистът, при което Сачева подчерта, че премиерът има особености в изказа, не е целял да обиди никого.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 3 години
Излага се и не и прави чест да ги дрънка такива, Но е някаква партийка селска а не дипломат...до там и е акъла. Сигнализирай за неуместен коментар