Отлагат решението за наредбата за имитиращите млечни продукти

След среща между МЗХГ и браншови организации

30.09.2020 | 20:41 Редактор: Калина Донкова

Отлагат с няколко седмици решението за наредбата за имитиращите млечни продукти. Това обявиха производители и преработватели в студиото на предаването "Директно" след среща между Министерството на земеделието и храните и браншови организации. 

Промените предвиждат най-много 20% сухо мляко в млечните продукти и до 60 на сто вода в сиренето. Скорошно проучване на Асоциация "Активни потребители" показа, че близо 90% от евтините сирена у нас са пълни с вода. От 30 проверени марки в 26 съдържание на вода е по-високо от 62 на сто.

От Земеделското ведомство предлагат по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни с имитиращи продукти в състава си. Според наредбата всеки такъв продукт трябва да бъде обозначен и предлаган на отделен щанд. Съдържанието на имитиращ продукт също трябва да бъде пояснено на етикета. В случай че храната не е опакована предварително, тази информация трябва да бъде поставена на видно място във витрината.

Защо се налагат тези промени и да очакваме ли скок в цените на млечните продукти? Разговор по темата с Владислав Михайлов,председател е на Сдружение "Национална асоциация на млекопреработвателите“ и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в предаването ''Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК