От ГЕРБ категорични: Докладът на ЕК е обективен и положителен

"България е от страните, които приемат адекватни мерки за изпълнение на препоръките", каза Десислава Атанасова

30.09.2020 | 16:40 Редактор: Ралица Братанова

"България е една от страните, които приемат адекватни мерки за изпълнение на препоръките, които се правят постоянно като мониториг. Има добро взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг по повод доклада за върховенството на закона, представен от ЕК по-рано днес.

"Повдигнати са обвинения на действащи политици, министри и зам.-министри. Отбелязва се, че КПКОНПИ действа добре", добави тя.

Според евродепутата Емил Радев докладът е обективен и положителен, но има и недостатъци, които трябва да се коригират.

"Това е и целта на докладите, за да не се стига до наказателни процедури. Съвестно изпълняваме своите ангажименти", каза още той.

Евродепутатът допълни, че България предприема промени в Конституцията, които се стиковат със становищата на Венецианската комисия.

По думите му ЕК констатира, че българското законодателство предоставя нормативна уредба, която гарантира свободата на словото.

"ЕК ни призовава да продължим по пътя си и разследването на корупцията по високите етажи на властта. Трябва да вървим по пътя по затвърждаване на върховенството на закона в страната", подчерта Радев.

Според Даниела Дариткова докладът на Европейската комисия показва оценяване на усилията на българското правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт.

"Това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем. ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото", допълни тя.

Дариткова призова докладът да се гледа обективно от всички политически партии и да не се използва за извличане на дивиденти. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Става въпрос за мнението на ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ но защо веднага някой си позволява мнение за мнението да дава. Сигнализирай за неуместен коментар