Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

В сила остават така наречените "кариерни бонуси" за членовете на ВСС

30.09.2020 | 11:40 Редактор: Виктория Гетова
Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания, ще могат да получават повишение. Така ще има възможност те да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на кадровия орган.

Това решиха депутатите, които отхвърлиха президентското вето върху част от Закона за съдебната власт и повторно потвърдиха превърналите се в спорни текстове.

Промените, предложени от ДПС, бяха гласувани на 3 септември, но държавният глава върна част от тях, изразявайки несъгласие именно с "кариерните бонуси".

Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии. Престоят им във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност, написа тогава президентът в мотивите си.

Днешното гласуване на законопроекта премина почти без дебат в пленарната зала. Единственото изказване направи депутатът от "БСП за България" Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви.

"След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията", аргументира се Зарков, според когото магистратът после трябва да напусне кадровия орган на съдебната власт при същите условия, предава БГНЕС.

Според него така мнозинството във ВСС ще може да наказва членове, в зависимост от това "дали харесва или не техните решения". Зарков определи бонусите и като "политически мотивирани".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години