По-социална държава ли искаме или ниски данъци?

Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че шведската осигурителна система е изключително ефективна

29.09.2020 | 21:41 Редактор: Георги Камарашев

"Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система, има някои предварителни въпроси, които трябва да си зададем. Сега ли му е времето, има ли шанс това да стане? В крайна сметка в ситуация на политическа нестабилност не е коректно да се говори по този начин". 

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в ефира на "Денят ON AIR". Той потърси отговор на въпроса дали е необходима тотална промяна на данъчната ни система.

"Ние изживяваме една илюзия. Преди няколко седмици един от бисерите по повод коронавируса беше намаляването на ДДС за ресторантьорството на 9%. Никой не видя намаляване на цените тогава. Ние имаме и примера на съседна Гърция от миналата година. Гърция буквално намали с 11 пункта ДДС за ресторантьорството. 2 месеца след намаляването цените на тези стоки и услуги са пораснали с 2%. Ако някой изпраща послания за намаляване на цените, това просто не е коректно. Това е скрит начин за увеличаване печалбата на бизнеса", коментира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че шведската осигурителна система е изключително ефективна.

"Всички искаме шведската осигурителна система. Само че искаме тази система с българските подоходни данъци. Няма как това да стане. Има пряка връзка между социалността на политиката на една държава и данъчната система. Трябва да изберем какво искаме - по-социална държава или ниски данъци. Двете неща не вървят заедно", обясни експертът.

По думите му в предложението за промяна на данъчната система има много разумни неща.

"Това е стара идея на КНСБ. От 12 години изчезна необлагаемият минимум. Според мен пропуснахме момента да направим нещо. Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане. Тезата за прогресивния данък непрестанно се скрива, не знам защо. Не говорим за ощетяване, говорим за солидарност. Този, който взима повече, той дължи на обществото повече. Давам си сметка, че има много гласове против прогресивното облагане, но колкото повече го отлагаме, толкова повече губи обществото", допълни експертът.

Според него трябва да се направи добър анализ на доходите на хората, да се види къде реално е средната класа.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
х
преди 3 седмици
Еми то и с плоския данък тоя който взема повече дава повече. То по тая логика и цените на водата и тока да са по-високи за тия с по-високи данъци. Сигнализирай за неуместен коментар