Вътрешното отделение в болницата в Айтос става сектор за болни от Ковид-19

По-строги мерки за ограничаване на Ковид-19 ще предприемат от регионалните здравни инспекции

29.09.2020 | 18:48 Редактор: Юлия Христова

Една паралелка от 5 клас на столичното 119-то училище е поставена под карантина, заради положителна проба на ученик. С оглед на разпространението на заразата бяха оповестени и условията за затягане на мерките. Така например при 25 заразени на 100 хиляди души население, ще се въвеждат ограничения за конкретните населени места. А днес голямо ново огнище на заразата е регистрирано в шивашки цех в Айтос.

Със заповед на РЗИ от днес вътрешното отделение в болницата в Айтос става сектор за болни от Ковид-19. В отделението има 25 легла, но няма персонал. 

В болницата  има заразени две сестри от неврологично отделение, един лекар и една санитарка, а  от сутринта в отделението постъпват новозаразени. В отделението вече има настанени петима. 

Последното огнище на Ковид-19 е шивачки цех в Айтос. 75 шивачки работят в този цех, 49 от тях са дали положителна проба. Всички те са в добро състояние и са под домашна карантина.

Шивачките са имали контакт с друго голямо огнище на болестта  в село Зайчар, в друг цех, в който работят 500 човека.

Днес в Бургаска област беше отбелязан рекорд от новозаразени - 46 души. Кметът на Бургас поиска  от Министерството на здравеопазването, освен държавната  и белодробната болница, в лечението на болни от Ковид-19 да бъдат включени и други болници в Бургас.

В момента легловата база е запълнена и Бургас трябва да се подготви за бъдеща вълна, чрез разширяване на мрежата от болници в града, казват от Здравната инспекция.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК