Радев наложи частично вето на промените в Изборния кодекс

Държавният глава направи това по време на обръщение към нацията от "Дондуков 2"

28.09.2020 | 17:20 Редактор: Георги Камарашев

Държавният глава Румен Радев наложи вето на част от измененията в Изборния кодекс. Той направи това по време на обръщение към нацията от "Дондуков 2".

"Изборите са фундаментът на всяка демокрация. От тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гражданите удължава агонията. В тази ситуация кабинетът търси избягването на политическата отговорност. Посегателството върху Изборния кодекс очевидно е мотивирано от същата цел. През изминалата година законодателят постанови изисквания за машинно гласуване. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиено и на машинно гласуване, което обезсмисля машинния вот. Това трудно може да се обясни освен с желанието за хаос. Снемането, което законът извършва от Народното събрание и прехвърлянето на ЦИК на отговорността дали да се наемат, или закупят машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента", заяви Радев.

По думите му в Конституцията явно се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите. В същото време обаче законодателят е лишил ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези отговорности на "Информационно обслужване".

"Всички тези промени искат да гарантират служебната победа на управляващите на следващите избори. Отстъпва се от демократичните принципи", допълни държавният глава.

'Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма да има ефект, както обикновено. Сигнализирай за неуместен коментар