Онкологичният център в Шумен набира дарения за уред за лъчетерапия

Лечебното заведение е единственото такова в Североизтока

28.09.2020 | 20:10 Редактор: Ивет Арабова

Шуменският онкологичен център набира дарения за уред за лъчетерапия. В отделението по лъчетерапия в Онкологичния център в Шумен има два линейни ускорителя. Единият обаче – е повреден. Така другият поема целия поток от пациенти. 

"Около 75-80 пациенти дневно провеждат лъчелечение, а тези, които имат потребност, са 90-95 – за около 30 души няма апаратно време на наличните линейни ускорители. На практика имаме пациенти за трети линеен ускорител", каза началникът на отделението по лъчетерапия доц. Румен Габровски.

Почти 30 пациенти дневно не могат да ползват лъчелечение в шуменския онкологичен център. Лечебното заведение е единствено в Североизтока, но заради липса на техника, трябва да се чака за процедура. Според данните на лечебното заведение пациентите са се увеличили с 10 процента само за последната година. 

От Шуменския онкологичен център искат да закупят нов линеен ускорител за 5 млн. лв. и модерен мамограф за 700 хил. лв. Това ще стане с кредит. Размерът му не е уточнен, защото междувременно лечебното заведение откри дарителска сметка с призив към бизнеса и частни лица да помогнат със средства.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК