Въвеждат видеонаблюдение на замърсителите на въздуха в Русе

Предлагат се и мерки за засилена мониторингова дейност

28.09.2020 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова
Въвеждат видеонаблюдение на замърсителите на въздуха в Русе

Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите.

Това възложи министърът на околната среда и водите Емил Димитров на зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Николай Кънчев, след като получи техен доклад относно извършените проверки и предложения за предприемане на конкретни действия, съобщиха от МОСВ.

Зам.-министрите извършиха проверки и срещи с органите на местната власт на място в Русе на 16 септември 2020 г. по заповед на министъра. Видеонаблюдението трябва да обхване „Монтюпе“, ТЕЦ-Русе и други оператори, потенциални замърсители, по преценка на зам.-министрите. Въз основа на получения от зам.-министрите доклад от проверката и срещите в Русе министър Димитров възложи да се изготви график с конкретни действия, заложени срокове за изпълнение и финансова обезпеченост на мерките.

В доклада си зам.-министрите предлагат организиране и провеждане на комплексни проверки по компоненти и фактори на околната среда, включително по изпълнение на изискванията на комплексните разрешителни (КР) на операторите във всички 17 предприятия, които са потенциални източници на интензивно миришещи вещества.

Предвижда се стартиране на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с установени технически възможности на инсталациите за генериране на неорганизирани емисии.

Предлагат се и мерки за засилена мониторингова дейност. Възобновена е работата на позиционираната в Източна индустриална зона на гр. Русе мобилна автоматична станция (МАС).

Направена е препоръка към Областния управител на гр. Русе за иницииране на проверки на предприятията, с участието на всички институции с правомощия по темата за осигуряване на здравословна работна среда (Регионална здравна инспекция-Русе, Дирекция "Инспекция по труда“ Русе и др.).

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 4 седмици
И защо само в Русе ?! И само през деня ли ? Питам, понеже във В.Търново замърсяват основно нощем. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Айде да видим, те там с години ги обгазяват. Сигнализирай за неуместен коментар