Борисов: Господ направи така, че не увредихме здравето на хората

Премиерът с орден на Ловчанската епархия за заслуги към Църквата

28.09.2020 | 11:52 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Господ направи така, че не увредихме здравето на хората

Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с ордена на Светите Новоселски мъченици на Ловчанската митрополия. Отличието бе връчено на премиера заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" и заради решението на Министерския съвет да не затваря българските православни храмове навръх светлите Великденски празници по време на извънредното положение заради пандемията от Ковид-19.

"Решението за наградата е на епархийския съвет поради заслугите Ви за завършването на катедралния храм и беше взето още на 16 април т. г. Но поради пандемия не се осъществи. Радваме се, че днес дойдохте, защото трябва да изпълняваме решенията на епархията“, обърна се митрополит Гавриил към Борисов. 

За изграждането на новия храм правителството осигури 828 000 лева. Средствата са превеждани на Светата митрополия в периода от 2014 г. до 2019 г. 

"Вие устояхте на огромния натиск срещу Вас и не затворихте църквите нито за Цветница, нито за Великден, нито след това", изтъкна Ловчанският митрополит при награждаването на премиера. 

Министър-председателят изрази дълбока благодарност заради направения жест и подчерта, че няма по-голяма награда от това Ловеч да има такава красива катедрала с впечатляващи стенописи. 

"Господ направи така, че не увредихме здравето на хората, благодаря на всички владици и свещеници", каза още премиерът Борисов.

В Ловеч премиерът посети също печатница с новоизградена модерна база и иновативно оборудване, в което работят над 40 души. Компанията има и успешно реализиран проект по Оперативна програма 

Снимки: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
   

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Страшни одмазвачи са тези църковни лидери. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Много набожен ще ми дойде Сигнализирай за неуместен коментар