Опасно силни пориви на вятъра и превалявания

Максималните температури ще са в широки граници

26.09.2020 | 09:55 Редактор: Юлия Христова
Опасно силни пориви на вятъра и превалявания

В почти цялата страна е в сила предупреждение от първа и втора степен, код жълто и код оранжево, за опасно силни пориви на вятъра със скорост до около 80-100 км/ч.

Ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито, с умерен и силен поривист вятър от юг. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24-27 метра в секунда.

Максималните температури ще са в широки граници - от 20-22 градуса в Югозападна България, до 30-32 градуса на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават, сочи прогнозата за времето на НИМХ.

Преди обяд по Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи, ще е значителна и на места ще превали дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен и силен южен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 29 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода ще е около 24 градуса.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър. По северните склонове на планините поривите ще достигат 24-27 метра в секунда. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

През нощта срещу неделя валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява. В неделя, 27 септември, ще преобладава слънчево време. Вятърът в Северна България временно ще стане от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в източните райони все още до 17-18 градуса, а максималните - между 21 и 26 градуса.

В понеделник, 28 септември, вятърът отново ще стане от юг. Дневните температури ще са с 2-3 градуса по-високи. Преди обяд облачността ще е разкъсана, в следобедните часове ще се увеличи и привечер в Западна България ще започнат валежи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК